Як сфокусуватися в інформаційному шумі? Огляд книги “Не турбувати”

admin
Поділитись

Життя наповнене глибинною роботою – щасливе життя

Здавалося б, що ця цитата не є вже такою і особливою, щоб ставити її на початок статті. Але це лише перше враження і воно виникає тому, що недооцінюємо той вплив (негативний вплив) тотального розпорошення, яке вже стає невід’ємною частиною сучасного життя.

Ми вже нормально сприймаємо відволікання на телефон під час розмови, спокійне відволікання в офісі, навіть коли ти в навушниках і намагаєшся сфокусуватися… від нас очікують миттєвих відповідей і ми так само очікуємо швидких, а краще моментальних реакцій. Розпорошення уваги перейшло із розряду “це лише про непродуктивних людей” до феномену сучасної культури роботи і спілкування.

Тому люди, які не мають соціальних мереж, не відповідають на телефонні дзвінки, або пропадають на тижні у роботі, не підтримуючи соціальних зв’язків здаються диваками. Навіть зараз, в умовах карантину, коли всі сидять вдома, дуже багато людей вмудряються втомитися від розпорошення уваги (!) навіть тоді, коли середовище сприяє фокусу і концентрації.

Моя пригода пізнання переваг сфокусованої роботи почалася з книги “Коротко і по суті”, продовжилася “Одна справа” і розширюється цією книгою “Не турбувати” Кела Ньюпорта. І в усіх книжка з дуже різних боків доносять одну істиною. Те, з чого ми почали цю статтю: “Життя наповнене глибинною роботою – щасливе життя”:))))) 

Ось кілька цитати з книги, що вас заінтригують: 

Скільки не слухай посередніх виконавців, це нічого не додасть до враження від прослуховування одного видатного співака

Зосереджена розумова праця – інструмент для швидкого опанування складних предметів.Хай ваш розум стане лінзою завдяки збіжним променям пучка уваги. Хай ваша душа цілеспрямовано налаштується на ту єдину панівну ідею, якою зайнятий ваш розум.

Ми заперечуємо, що різниця між професіоналом і звичайною дорослою людиною є нездоланною… Ми стверджуємо, що різниця між ними є результатом свідомих зусиль, яких професіонал докладає протягом усього життя, щоб покращити якість виконання роботи у відповідних сферах.

Для того, щоб швидко навчитися складних речей, ми повинні напружено зосереджуватися, не відволікаючись. Інакше кажучи, навчання – це акт зосередженої інтелектуальної праці.

Першокласний результат роботи = Витрачений час * Рівень зосередженості

Зараз дуже активно поширюється культура роботи, яка “рятує” нас від короткотермінового дискомфорту зосередженої праці й планування, однак приносить в жертву довготермінове задоволення й створення справжніх цінностей. Керуючись цим принципом, ми все частіше обираємо другорядні справи – і це в умовах економіки, яка дедалі більше винагороджує здатність до зосередженої інтелектуальної праці.

Велика проблема сьогодення: удавана діяльність замість продуктивності. Я вважаю, що сучасні представники розумової праці дедалі більше тяжіють до демонстрації своєї діловитості на підтвердження власної цінності, не знаходячи кращого способу професійного самоствердження. Цю тенденцію я би назвав так: діловитість замість продуктивності.
Вигляд зайнятого для нас важливіший, ніж бути продуктивним, усі ці прийоми необхідні для того, щоб переконати себе та інших, що ви – хороший працівник.

По-перше, зосереджено працювати важко, працювати ж поверхово значно легше. По-друге, за відсутності чітких цілей вашої роботи вдавана діловитість (постійна супутниця поверхової роботи) тяжіє до самовідтворення. І по-третє, у нашій культурі сформувалася віра в те, що використовувати для роботи інтернет – добре, незалежно від того, чи це допомагає нам створювати щось дійсно цінне.

Наш вибір, на чому зосередитися, а на що – не зважати, визначає якість нашого життя. Зазвичай ми занадто багато уваги приділяємо обставинам, вважаючи, що те, що трапляється (або не трапляється) з нами впливає на те, як ми почуваємося. З огляду на таку систему координат, маленькі деталі того, як ми провели наш день, оцінюються як не надто важливі, натомість важать результати вищого порядку – чи отримали ми підвищення, чи переїхали ми на нову квартиру… Але справа в тому, що хто ви, які ваші думки, почуття і дії, що ви полюбляєте – усе залежить від того, куди спрямована ваша увага. І якщо ви проведете достатньо багато часу, зосереджено працюючи, ваш розум сприйматиме створений вами світ як наповнений важливістю і смислом.

Як не дивно це звучить, набагато легше отримати задоволення від роботи, ніж від дозвілля, оскільки, будучи потоковою діяльністю, робота завжди має цілі, зворотній зв’язок, виклик, а все це сприяє тому, що людина втягується в працю, зосереджується на ній, розчиняється в ній. Дозвілля ж є неорганізованим часом, тому потрібно набагато більше зусиль, або провести його, щоб отримати задоволення.

 

Долучайтеся у спільноту саморозвитку “Пошуршимо?”. Це онлайн ком`юніті для жінок, що разом творять продуктивне життя в гармонії з собою. У спільноті щомісяця відбуваються майстер-класи, відеоконференції, спілкування в чатах, діє книжковий клуб. долучитись
Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.