10 ідей як бути спокійним у неспокійному світі від Анни Барнс

Сафроньєва Галина
Поділитись

Буду з вами чесною: рік тому книга “Як бути спокійним” викликала в мене скептичну посмішку. Власне, через саму назву я її навіть не взяла до рук. Чула відгуки інших, переглядала коментарі на Goodreads, але вперто вважала себе занадто серйозною, аби читати літературу такого плану. “Пф-ф, що тут може бути нового?” — думало моє его. “Дай цій книзі шанс”, — сказав мозок після того, як Анну Барнс обрали для читання в спільноті “Пошуршимо?”. Ну що ж, втікати було нікуди, тож компактна синя книжечка опинилася в моїх руках дуже вчасно — тоді, коли я поїхала у відпустку. І ефект був разючим — вже на двадцятій сторінці я спіймала себе на думці, що не можу відірватися! 

Тож сьогодні пропоную вам 10 ідей від авторки як працювати з внутрішньою напругою, стресами й покращити своє самопочуття. Ви їх можете запровадити у власне життя на регулярній основі: влаштувати  тижневий чи місячний виклик, марафон із набуття корисної звички. Адже у будь-якій справі важлива закріплена рутина. Марафон —  не виняток, а прекрасна нагода поекспериментувати зі своїм стилем життя. Зрештою, кожен день дає нам шанс змінити звичне русло і спробувати щось нове. То чому би не почати із віднайдення внутрішнього спокою?

10 ідей для марафонів, що допомагають берегти душевну рівновагу

Марафон “Так” 

Спробуйте цілий тиждень (або довше) приймати нові можливості, які надходитимуть зі сторони. Наприклад, подруга запрошує в кіно чи до аквапарку. Або ж хтось зі знайомих вже давно і наполегливо просить вас про участь у кулінарному майстер-класі. Чому б ні? Головне — знати міру у фінансах (кошти мають здатність закінчуватися в найнеочікуваніший момент), а також обирати те, що не зашкодить здоров’ю.

Марафон “Сонце” 

Спробуйте гуляти 10-20 хвилин під сонцем. Я живу у Львові, тому сонячна погода восени буває не так часто. Однак, як тільки сірі хмари розвіюються і сонце ледь-ледь пробивається промінням додолу, я або виходжу на балкон, або ж одягаю куртку і йду на вулицю. Якщо ви живете в тепліших регіонах, де більш сонячно, то зробіть такі короткі прогулянки щоденною звичкою. Повірте, вітамін D ще нікому не зашкодив.

Марафон “Розхламлення” 

Його я готова практикувати ледь не щодень, особливо після майстер-класу Марі Федорової з мінімалізму. Візьміть собі за мету щоденно позбуватися однієї або кількох речей, які ви не використовуєте. Наприклад, вдома маєте побиту чашку, яку шкода викидати, або ж з надією дивитися на спідницю, яку одягали 10 років тому, хоча добре розумієте, що ваш стиль (чи фігура) змінилися. Якраз зараз ідеальна нагода залишити лише найнеобхідніше! Одяг можна віднести до спеціальних пунктів збору чи в спільноту “Оселя” (якщо така є у вашому місті), старі блокноти віддати на макулатуру, а побитим чашкам нарешті подякувати за служіння та утилізувати.

Як правильно провести розхламлення? Відповіді у майстер-класі

img

Марафон “Приваблива спальня” 

Анна Барнс закликає зробити зі спальні святилище, до якого не проникатимуть жодні тривоги. І вона має рацію — спробуйте щоранку, як тільки прокинулися, застелити ліжко, поставити на вікні улюблений вазон чи квіти і винести з кімнати будь-які гаджети. Нехай спальня буде винятково місцем спокою. Можна практикувати вечірні ароматичні ритуали: перед сном запалювати лавандові свічки та читати кілька хвилин, медитувати чи молитися. Вибір за вами.

Марафон “Шу” 

Ви ж пам’ятаєте, що наша спільнота називається “ПоШУршимо”? Так-от, в цьому слові міститься ледь не магічна комбінація звуків ШУ, що здатна при частому повторенні заспокоювати мозок та очищати його від зайвих думок. Спробуйте проговорювати “шу” протягом 5-7 хвилин для того, аби дати своєму розуму вгамуватися та плавно перейти в режим сну. 

Марафон “Кіт” 

Під час нашого щомісячного книжкового клубу одна з учасниць спільноти влучно зауважила: “Найкращими експертами з потягування є діти та коти. Вони, тільки прокинувшись, вже потягуються”. Тож чому би нам, дорослим людям, не взяти собі за звичку розминати своє тіло саме таким чином? Для цього необов’язково ходити до спортзалу за три кілометри від дому чи влаштовувати суперінтенсивні тренування вдома (але і це теж можете практикувати) — достатньо щогодини, після напруженої роботи за комп’ютером, потягнутися, трішки прогнути спину і відчути, як до наших кінцівок прибуває кров.

Марафон “Група підтримки”  

Якщо ви думаєте, що перебуваєте віч-на-віч зі своїми страхами чи пригніченим настроєм, то ви помиляєтеся. Навколо сотні, а то й тисячі людей мають схожі проблеми. Наше завдання — достукатися до них і отримати/надати допомогу чи якусь пораду. Прекрасним способом розв’язання цього питання є телеграм-чат для учасниць спільноти, де кожна може написати свій запит чи залишити повідомлення з підбадьоренням. Анна Барнс радить знайти групи підтримки за місцем проживання, а в добу інтернету та масової доступності це цілком реально, чи не так? Тож спробуйте знайти собі друга чи подругу, які будуть на зв’язку і зможуть підтримати вас у скрутні моменти. Але при цьому пам’ятайте — ви також можете стати рятівним колом для когось.

ПОТРЕБУЄТЕ ПІДТРИМКИ? Долучайтеся у спільноту саморозвитку “Пошуршимо?”. Це онлайн ком`юніті для жінок, що не шукають, а створюють себе. У спільноті щомісяця відбуваються майстер-класи, відеоконференції, спілкування в чатах, діє книжковий клуб. Це місце, де ви стаєте сильнішою! долучитись

Марафон “Смачна п’ятірка” 

Нашому організму часто бракує вітамінів С, D, групи В, тому вкрай важливо розуміти, в яких продуктах харчування вони містяться. Наприклад, цитрусові багаті на вітамін C, горіхи і насіння містять вітамін Е. Якщо ви дотримуєтеся вегетаріанської дієти, тоді бобові мають бути на вашому столі ледь не щодня. Загалом авторка радить споживати щонайменше п’ять порцій овочів і фруктів щодень, аби підтримувати нашу фізичну та розумову діяльність у нормі. Сьогодні я вже насолодилася своєю порцією свіжих яблук та грушок, а ви?

Марафон “Зелений — новий чорний”

Звучить заманливо, чи не так? Пропоную упродовж місяця відмовитися від споживання кави, багатої на кофеїн, замінивши її на зелений чай. Саме завдяки амінокислоті L-теанін, яка має розслаблювальний ефект, цей різновид чаю стане для вас прекрасним антистресовим засобом. Навіть якщо до того ви були фанатами лише чорного, то зараз можна поекспериментувати і обрати собі зелений чай з нотками бергамоту, шипшини чи женьшеню (останній, до речі, має стимулюючий ефект). Готові приєднатися до клубу любителів зеленого кольору? 

Марафон “Smile” 

Для мене це найприємніший спосіб практикувати нову звичку: тепер щоразу, коли хтось прагне образити, дорікнути чи поскаржитися на щось, я кілька секунд усміхаюся і пробую налаштуватися на добрий настрій. Чи це допомагає? Звісно! Можете навіть зараз спробувати — усміхніться собі чи своєму ноутбуку. Маєте вдома кота чи песика — усміхніться їм. Дістають сусіди чи надокучливі родичі? Знову вмикаємо режим “Smile” і опановуємо витончене мистецтво забивати на все.

Друзі, які ідеї Анни Барнс вам актуальні? Чи плануєте собі влаштувати котрийсь із марафонів?

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.