ОБЕРИ СВІЙ! 4 способи планування року разом з експертами “Пошуршимо?”

admin
Поділитись

Юхуууу, до Нового Року лишилося кілька тижнів і прийшов час добряче подумати над підсумками  та плануванням наступного року. І в мережі мільйон інформації на цю тему: як, куди і коли:)))

Я прихильник експериментів і пошуку свого. Комусь важливіше зануритися в деталі аналізу  своїх перемог, щоб мотивуватися більше, комусь – проаналізувати що не вийшло і зрозуміти, як цього уникнути в майбутньому.  Комусь потрібне усамітнення, а комусь продуктивніше це робити в групі однодумців.

Саме тому я вирішила зібрати думки експертів “Пошуршимо?” , з якими ми цього року працювали і розбирали різні теми в Спільноті Натхнення для того, щоб дати вам більше контексту, свободи вибору і прикладів.

Так, я вірю ви можете не гнатися за марафонами чи чиїмось практиками, а сформувати свою, особливу, приємну і ефективну. 

Адже саме з цього починається самоаналіз і формування свого бачення, свого методу планування та здійснення. Після прочитання цієї статті було би круто поекспериментувати і створити свою систему. Напишіть, як це спрацювало у вас в коментарях.

Мар’яна Лісовська

Поліглот, авторка проекту Language Lover, авторка майстер-класу “Навчитися вчитися” в Спільноті “Пошуршимо?

 

Як відбувається процес планування твого року?

Я використовую принципи самокоучингу, тобто певних відкритих запитань, які потрібно ставити собі і не спішити давати на них відповіді, а добре подумати. Запитання можуть бути різні, наприклад “яким я бачу свій ідеальний день / ідеальний тиждень цього року? Чого я хотіла би досягнути? Чому це для мене важливо? Що буде, коли я досягну своєї мети?” І так далі.

Добре задавати собі ці питання, коли є повний фокус і немає відволікань. Можна зробити це на природі, як варіант. Або у діалозі з другом, якому довіряєте. Потім я записую найважливіші для мене висновки і ставлю глобальні цілі на рік. З них виокремлюю цілі на окремі сезони, місяці.

Що вам допомагає не демотивуватися, коли не виходить здійснити задумане?

Стараюся робити висновки з таких ситуацій і перетворювати їх у свої перемоги. Бо однозначно вони мене чогось навчили. Часто у своєму блозі пишу про свої невдачі теж.

Які інструменти планування ти використовуєш протягом року?

Використовую TRELLO для фіксації цілей та відстежування їх досягнення. Люблю поєднання впорядкованості з творчістю — там можна вибрати дуже гарний фон для дощок з цілями, і це виглядає дуже мило.  Для подібних цілей ще підходить інструмент PADLET / ASANA.

Для щоденних планів використовую Google календар. Особливо люблю функцію регулярних подій у ньому та можливість ділитися календарем з іншими, це дуже зручно для планування.

Олександра Мельник,

Фінансовий та страховий консультант, авторка майстер-класу “Мої супер фінанси” в спільноті

Як відбувається процес планування твого року?

З аналізу головних досягнень та помилок минулого року. Та планування глобальних цілей на 5-10 років, аналізу, що для них було зроблено за рік.

Що вам допомагає не демотивуватися, коли не виходить здійснити задумане

У мене щодо цього питання трохи філософський підхід.
По перше, якщо зробила помилку, я вчуся і прагну її не повторити. Якщо ж розумію, що роблю все правильно, а результату немає, то розцінюю це як знак, що не в тому напрямку рухаюся. Я не вимагаю від себе нічого на 100%. Вже завжди є доля того,на що вплинути не можеш. Нарешті я навчилася ловити кайф від процесу. А не від результату.

Які інструменти планування ти використовуєш протягом року?

Ручка і блокнот! Багато блокнотів, на різні сфери і різні задачі. В цьому є магія. І я в це щиро вірю.

Олена Садома

Авторка програм відновлення енергії і ресурсності, авторка майстер-класу “СУПЕР ЗВИЧКИ” в спільноті

 

Як відбувається процес планування твого року?

Щороку це вибір орієнтирів на рік. Зазвичай в конкретних планах-цілях. А у 2018 не було жодної конкретної цілі, але були 10 цінностей для прокачування — по одній на місяць до жовтня. Від енергії і здоров’я до зухвалості. І тоді я просто з початку місяця робила максимум того, що уявляла для втілення в життя тієї чи іншої цінності.

Що вам допомагає не демотивуватися, коли не виходить здійснити задумане?

В якийсь момент я дозволила собі бути неідеальною. Це ОК, коли плануєш одне, а життя спрямовує в інший напрямок. І коли раніше я намагалась силою волі втиснути квадрат у трикутний отвір, а потім картала себе і знижувала свою самооцінку, то зараз усвідомленість допомагає відмежовувати — те, що можу контролювати, і те, що не можу. Намагаюсь знаходитися в першому списку, і не лізти змінювати другий.

Які інструменти планування ти використовуєш протягом року?

Пишу орієнтири на рік. Протягом року переглядаю і планую місяцями, тижнями і днями. Частіше по факту реагую на потреби сьогодні, ніж на плани року. Але якраз бачу для себе розвиток у виділенні своєї уваги саме довгостроковим планам, а не терміновим викликам сьогоднішнього дня.

А як ви плануєте свій рік? Можливо, ви це робите у супер натхненному місці  чи маєте особливий ритуал, скажімо, спочатку йога чи мантра вдячності.

Таня Пилипчук

Авторка проекту “Пошуршимо?”, засновниця  Спільноти Натхнення

Як відбувається процес планування твого року?

Моє планування року – це дуже кльовий ритуал, коли я знаходжу затишну місцину, виділяю собі кілька годин і насолоджуюся процесом. Але так було не завжди:)))  Зазвичай я його робила десь 1-2 січня, досить швидко, просто як список планів на рік. Мені здавалося, що цього достатньо.  І напевно так і було до періоду, коли я відкрила для себе поняття рефлексій та відчула прямий вплив самоаналізу на свої щоденні відчуття. Відтоді, я створила виклик “Мій супер рік”, щоб потік рефлексії спрямувати в ефективне русло планування і здійснення. Вже другий рік я друкую кольоровий вокрбук, йду в кафе  і вважаю це проявом уваги і любові до себе.

Що вам допомагає не демотивуватися, коли не виходить здійснити задумане?

Люблю читати історії людей, що мене надихають. Якщо заглибитися в деталі, то будь-яка історія створення чи розвитку чогось супроводжувалася провалами і поразками. Від розуміння цього стає легше сприймати свої.

Я досить схильна до самокритики і майстер в картанні себе:))))  Але чим більше приймаєш виклики і робиш щось нове та поза зоною комфорту, тим більше вчишся сприймати промахи нормально. Все в практиці.

Які інструменти планування ти використовуєш протягом року?

Обожнюю планувати в планерах і кожного сезону використовую сезонні планери “Пошуршимо?”. Власне тому я їх і створила:)))) Усі зустрічі та дедлайни нотую в Google Calendar для того, щоб отримувати завчасні нагадування. Планування поточної роботи по проекту та рутинні справи використовую Trello, дуже зручно.

Загалом дуже допомагають щомісячні сесії аналізу і планування місяць  в Спільноті Натхнення. Це працює як своєрідний копняк, що змушує зупинитися і подумати: чи туди я йду? чи я все добре роблю? як я себе почуваю?

Долучайтеся у спільноту саморозвитку “Пошуршимо?”. Це онлайн ком`юніті для жінок, що разом творять продуктивне життя в гармонії з собою. У спільноті щомісяця відбуваються майстер-класи, відеоконференції, спілкування в чатах, діє книжковий клуб. долучитись

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.