Мінімалізм: як стати щасливішим, позбувшись зайвого?

admin
Поділитись

Привіт, друзі!
Сьогодні шуршимо разом з Марі Федоровою, авторкою блогу та онлайн проєктів про мінімалізм та свідоме споживання SortMeUр. Ми запросили Марі стати експерткою березневого майстер-класу “Мінімалізм” (До речі, ви ще можете вскочити і прокачати цю тему разом з спільноту “Пошуршимо?”. Деталі тут>>>
Марі – це мій маяк у темах розхламлення, свідомого споживання, порядку в голові та домі. Легко і доступно розповідає про речі, які щодня оточуються нас. Майстер-клас, який ми зробили минулого року в спільноті “Викинь мотлох з голови та дому” був своєрідним фурором як для спільноти, так і для мене. Тому я у захваті від продовження нашої співпраці. Сьогодні мова піде про мінімалізм: як впровадити його у наше життя,  навіщо нам це, з якими проблемами стикаються початківці.

Дивіться або читайте інтерв’ю

Як хаос впливає на наше життя?

Моїм першим кроком у мінімалізмі було очищення свого зовнішнього середовища, а потім вже внутрішнього. Нам всім знайоме відчуття, коли ми приходимо додому, а там хаос і ми звинувачуємо себе у цьому. Мінімалізм потрібний для того, щоб швидше приймати рішення, щоб мислити позитивніше і свідомо ставитися до нашого споживання.

Як за допомогою мінімалізму ми можемо вплинути на свою продуктивність та життя загалом?

Коли забагато речей, нам потрібно витрачати на них багато часу. Те саме з неорганізованими справами. Для мене поштовхом для організації життя став планер від “Пошуршимо?”.  Я люблю записувати туди усі свої справи, так відчуваю себе більш сфокусованою. Я вважаю, що зі справами як із шафою: якщо там порядок, то в усіх інших сферах буде баланс. Мінімалізм є першим дзвіночком, який показує, що потрібно працювати над двома сферами: зовнішньою та внутрішньою.

Які зміни трапилися у твоєму житті після впровадження мінімалізму?

5 років тому я почала організовувати своє життя по-іншому. Для прикладу складала акуратно речі у шафі, щоб уникати загального хаосу. Для мене мінімалізм проявляється у любові. Наприклад, йога – це любов до свого тіла, zero waste – любов до навколишнього середовища, а мінімалізм – це любов до того, що відбувається тут і зараз.  Завдяки майстер-класам, які виходять кожного місяця, ви можете обрати собі ту методику, яка вам найбільше сподобається. Ми витрачаємо так багато на непотрібні речі, замість того, щоб докласти зусиль для досягнення цілей. Як ви думаєте, чому наймозковитіші люди нашої планети такі як Марк Цукерберг та Білл Гейтс ходять у тому самому одязі? Вони просто фокусуються на важливих для себе речах. 

З чого почати практикувати мінімалізм у своєму житті і яких помилок слід уникнути?

На мою думку, для того, щоб почати робити якусь справу вам потрібні 4 складові : 

  • внутрішня мотивація, коли ви відповідаєте навіщо це вам, 
  • план дій, які треба зробити (власне, це ми і будемо пропрацьовувати на майстер-класі), 
  • зовнішня мотивація, яку ви можете отримати на лекції,
  • дисципліна, яка допоможе тримати вас у тонусі.

Раджу уникати типових помилок під час впровадження мінімалізму в своє життя


Люди одразу починають прибирати вдома, заглиблюються у сам процес, а потім втрачають мотивацію через  кілька днів. Таким чином у нас формується негативний досвід і втрачається мотивація.

  • не зациклюйтеся на тому, що вам потрібно якісь речі віддати. Позбувайтеся зайвого, а потім вже реорганізовуйте. Повіддавайте ті речі, які вам не потрібні й звільніть більше простору у своїй кімнаті.
  • визначте для себе перелік речей, в якій послідовності ви хочете їх прибрати. Наприклад, сьогодні ви прибираєте шкарпетки, завтра – сорочки чи книги. Так ви зробите це ефективніше і в кінці дня ваша кімната не перетвориться у ще більший хаос. 
  • якщо вдома безлад, це не означає, що ви не організовані чи хаотичні. Просто ви ще не знайшли свого способу, як це можна організувати.

Ключовий інсайт: прибирайте не по кімнатах, а по категоріях.

Як мінімалізм може допомогти реорганізувати гардероб?

Всі речі, які знаходять у вашому гардеробі не повинні бути супермодними, вони мають бути  віддзеркаленням вас самих. Мають настільки подобатися, щоб стати другою шкірою. І суть не тому чи це оверсайз, чи обтягуючі сукні, важливо почувати себе максимально комфортно. Зараз у суспільстві  тенденція, коли зірки не купують новий одяг на кожну презентацію, а прагнуть свідомого споживання. До прикладу Хоакін Фенікс повідомив, що не змінюватиме костюм на кожну презентацію про Джокера.

 

Долучайтеся у спільноту саморозвитку “Пошуршимо?”. Це онлайн ком`юніті для жінок, що разом творять продуктивне життя в гармонії з собою. У спільноті щомісяця відбуваються майстер-класи, відеоконференції, спілкування в чатах, діє книжковий клуб. долучитись
Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.