Що таке покликання і як його знайти?

admin
Поділитись

Це інтерв’ю для тих, хто знаходиться у пошуці себе й не знає ким стати “коли виросте”. Також воно для людей, які сумніваються чи правильний вибір зробили й чи не пізно щось змінювати у 30 років. Разом із Наталкою Шпот, гештальт-терапевткою й викладачкою Львівської бізнес-школи, ми відповімо на питання що ж таке покликання та як його знайти.

Читайте або дивіться повну версію інтерв’ю у відео

— Наталю, існує багато міфів про покликання. Розкажіть, будь ласка, що таке покликання чи дається воно нам з народження?

Часто, коли говорять про покликання, то вбачають вищі сили, езотерику чи метафізику. На мою думку, покликання — це одна з моделей, яку пропонує наша підсвідомість, його треба шукати в собі. Чим більше запитуєте себе про свої цінності й те, чого насправді хочете, тим ближче стаєте до визначення свого покликання. Відколи починаєте відокремлювати своє “Я”, відтоді з’являється ваше покликання. Воно робить вас вами й задає новий вектор для розвитку.

— Чи завжди реалізація покликання — це професійна реалізація?

Якщо ви не бачите себе поза роботою, то ваше покликання буде реалізовуватися саме в ній. Якщо ви себе бачите у хобі, стосунках чи волонтерських ініціативах, то реалізуєтеся у кожній з цих частин. Тому я думаю, що покликання — це не про роботу, а про цінності. Роблячи якусь річ, ми вкладаємо те, що нам важливо. Для того, щоб глибше це зрозуміти, нам потрібно продертися через все навчання та виховання (батьківська родина, культурні установки соціуму – ред.) і почути, якими насправді ми є.

Покликання — це не про роботу, а про цінності.

— Дайте поради людям, які не знають, що робити зараз.

Думаю, варто почати з пізнання себе, вміння відчувати свої потреби й розуміти як і чому вони виникають. Можу порадити 3 питання, які допоможуть краще це проаналізувати:

  • В якій я ситуації?
  • Що відбувається або що я роблю?
  • Для чого воно мені?

Так ви будете чесними із собою й зможете краще визначити свої справжні прагнення.

— Як почути себе? Порадьте кілька практик.

Без сповільнення ми себе не почуємо, тому варто практикувати довільні реформи рефлексії: ранкові сторінки, розмова з кимось, хто не буде вас критикувати й давати порад, а просто вас вислухає.

Дізнайтесь більше про практику усвідомленості — фрірайтинг

Чи може у людини не бути покликання?

Якщо у вас немає болю, що ви не працюєте над своїм покликанням, це теж окей. Це означає, що поточний спосіб життя, який ви створили вам підходить.

Як працювати над розумінням своїх цінностей?

Думаю, що цінності проявляються у кризові моменти. Тоді, коли потрібно зробити вибір. Цінності є нашим драйвером та обмеженням водночас. Подумайте про речі, які ви не можете не робити. Вони й визначають вас такими, якими ви є насправді. Це найкращий спосіб роботи над собою, тому що так ми можемо обрати, куди спрямовувати нашу енергії та які інструменти обрати для реалізації своєї ідеї.

Через що ви пройшли, щоб знайти своє покликання?

Починаючи зі школи я хотіла бути вчителькою, потім так склалося, що вступила на фізичний факультет. Був час коли я викладала біологію у музичній школі. Після цього я працювала заступником директора дизайн-студії, розробляла дизайн та займалася рекрутингом працівників. Це допомогло мені знайти себе. Не всі мої вибори були свідомими й бажаними. Але потім це склалося у систему, яка допомогла мені краще почути себе.


Хочете знайти своє покликання? Познайомитися із собою справжньою, відкривши свої цінності й стремління? Запрошуємо на майстер-клас від психологині Наталки Шпот.

Якщо вас цікавить пошук свого покликання — зверніть увагу цей майстер-клас

img

Відгуки про майстер-клас

Марія: Переконалася, що те, чим я займаюся, відповідає моєму покликанню. Зацікавилася темою цінностей. Дуже сподобалася фраза, що покликання — це те, що ми не можемо не робити!

Ліна: Одразу скажу, що покликання я не знайшла, але я знайшла щось більш важливе! Після майстер-класу я зрозуміла:

1. мені не потрібно шукати покликання, мій стан мені комфортний, воно саме до мене прийде з часом, але тільки якщо я продовжу працювати над собою;

2. як важливо почути, що про тебе думає твоє оточення;

3. знати, що тебе надихає і приносить радість. Найголовніше, що я отримала після МК, так це стала ще на крок ближча до себе, до розуміння де я хочу бути.

Дуже сподіваюсь, що Наталка Шпот ще буде працювати з “Пошуршимо?”, адже вона дуже мудра і майже кожна її фраза змушує задуматись над своїм життям. Дякую за натхнення!


Як нам зараз подивитися на речі так, щоб це набуло продуктивного русла?

Можете виконати одну корисну справу: уявіть себе на безлюдному острові. Подумайте про речі, які вас дратують і чи ви будете за ними сумувати. Для того, щоб робити щось, треба мати енергію, тому життя — це постійний вибір. Поставте собі питання: що ви можете робити краще і який ваш наступний крок?

Що робити, коли розумієш, яке твоє покликання, але боїшся зробити велику зміну?

Важливо зрозуміти загалом як ви приймаєте рішення у житті, на що ви опираєтеся. Намагайтеся довіряти собі, у потрібний момент ви зможете відпустити усе непотрібне. Якщо ви знайдете те, на що можна опертися, ви наважитеся на зміни. Мій спосіб — це проживати страх поступово. Тобто брати таку дозу страху, яка дає сили продовжувати далі, яку можете прийняти.

Що робити, коли я визначилася з покликанням, але бракує мотивації йти далі?

Я думаю, що покликання — це не рух до цілі, це, власне, і є той шлях. У мене завжди виникає питання: чи покликання — це зона комфорту, чи зона ще більшого драйву? Тому я вважаю, що покликання це процес. Я б порадила час від часу робити паузи, не підганяти себе. Коли ви даєте собі спокій, то опиняєтеся на роздоріжжі, що дає вам змогу знайти свій шлях. Ви дасте спокій своїй свідомості. Часом потрібна дисципліна, інколи мусово встати й написати кілька сторінок тексту чи зробити невідкладну роботу.

Як мати впевненість у новому і знайти іншу роботу, якщо вже за 30?

Я вважаю, що треба вірити в себе, що ви організуєте всі процеси. Важливо опиратися не на зовнішні фактори, а на себе, вміти знаходити можливості у напрямку, який вам імпонує. Найбільша складність — це вибрати аспект проблеми та на ній сфокусуватися. Коли ми пробуємо робити якісь загальні речі, ми не зможемо реалізувати себе повністю.

Як ви вважаєте, чи варто починати комунікацію з людиною, яку ви вважаєте своїм авторитетом у своїй сфері, щоб зрозуміти підводні камені професії?

Так. Один з хороших способів – це пройти стажування або менторство. Мати підтримку — це дуже хороший спосіб краще дізнатися більше про свою сферу.

Ви могли б прокоментувати взаємозв’язок покликання та самооцінки?

Думаю, що за впевненістю стоїть розуміння себе, тому що впевнена людина обирає ситуації, в яких може себе реалізувати. Впевненість — це відповідати своєму ментальному здоров’ю. Впевненість — це про відчуття кордонів, що я можу і не можу робити, це про контакт з собою та внутрішнім світом.

Долучайтеся у спільноту саморозвитку “Пошуршимо?”. Це онлайн ком`юніті для жінок, що разом творять продуктивне життя в гармонії з собою. У спільноті щомісяця відбуваються майстер-класи, відеоконференції, спілкування в чатах, діє книжковий клуб. долучитись


Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.