Плануйте гарно: путівник по органайзеру

admin
Поділитись

У кожної людини день має 24 години, проте хтось встигає підкорити вершини, змінити світ чи врятувати чиєсь життя, а хтось – просиджує цей час між стрічкою новин та фейсбуком.

Сьогодні хочу вас познайомити із першим набором роздруківок, з якого почалися блокноти і та інші набори від Пошуршимо:) Незважаючи на те, що розробила його я 3 роки тому, він такий самий актуальний як і був:)

Принт-Органайзер – це гарний інструмент ефективного планування. Я розробила його тоді, коли повністю перейшла на фріланс і зрозуміла як це – повністю контролювати свій час. Звісно необхідно згадати, що я до цього моменту йшла довго, випробовуючи себе на міць і креативність.

Також, важливим є поняття мультизадачності. Особисто я, часом просто перебігаю від однієї задачі до іншої, на заглиблюючись в сам процес виконання, але тим самим створюючи тільки видимість роботи. Щоб совість не гризла:)

Саме тому, я створила гарний і ефективний інструмент планування, що дозволяє бути відповідальним за своє життя та рухатися до своїх мрій швидше і якісніше.

Сьогодні я покажу як це працює у мене і може працювати у вас:)

Отож, основні три принти, на які варто звернути увагу і якими я користуюся найчастіше – це плани на день, тиждень і місяць. Дуже важливо усвідомлювати алгоритм роботи з ними.

Promo 1ю2

(1) План на місяць

Цілком логічно, що починати необхідно з плану на місяць, де ви визначається фокус місяця, ТОП 3 цілі місяця, to do list, зустрічі та події. Зверніть увагу, що цей принт поділяється на дві частини, що заповнюються у різний період часу: на початку місяця та в кінці місяця (Аналіз місяця).  У мене зазвичай, аналіз місяця відбувається разом з плануванням наступного місяця.

(2) Тижневик

Далі продовжується робота над плануванням тижня. Фактично, я відразу намагаюся зробити начерки кожного з чотирьох тижнів відповідно до цілей місяця, аби цілі співпадали та не було авралу під кінець. Проте, важливо розуміти, що це тільки начерки, адже кожен принт є “живим”. В будь-який момент ви можете додати чи викреслити щось, змінити пріоритети тощо, адже життя дуже швидке і часто у нас виникає багато нового по ходу.

(3) План на день

Це найнерухоміша частина планування. Тут ви бачите розподіл на 3 секції, де кожна має своє призначення:

  • цілі (професійні та особисті): щоб визначити пріоритети дня
  • розподіл завдань по часовій шкалі: щоб розумно та гарно спланувати виконання завдання по годинах
  • to do list або лист справ: щоб деталізувати кроки виконання цілей
  • нотатки: записати все, що не стосується цілей але важливе для зберігання

Часом ваші завдання можуть повторюватися, але такий оптимізований планувальник дасть вам можливість робити вчасно саме ті завдання. що є найактуальнішими.

Інструкція

Наступний сет принтів призначений для планування ідей, проектів і пригод.

Promo 1ю3 jpg

(4) Mind Map

Для мене, як для 100% візуала,  мапування – це найкращий спосіб скреативити і знайти нові шляхи вирішення проблем. Мапувати можна що завгодно: ідеї, проблеми, проекти, плани, алгоритми… Я розробила мінімалістичну версію мапи, в якій можна домалювати та дописати те, що необхідно. Для більш глибокого планування можна використовувати купу безкоштовних сервісів майндмеппінгу >>>.

(5) План проекту

Основна ідея цього принта в тому, щоб ви визначили в чому суть вашого проекту (рядок “Опис”) та розбили алгоритм досягнення цілі проекту на конкретні кроки, а їх – на конкретні завдання. Це дозволяє мати чіткий план досягнення цілі проекту, що збільшує його шанси на успіх в рази:) Зверніть увагу на нижню секцію принта, де вам необхідно задуматися над перешкодами, з якими ви можете стикнутися в процесі реалізації та розробити план дій щодо запобігання негативних наслідків.

Придбати Принт-Органайзер можна за посиланням>>>.

(6) План пригоди

Взагалі, я великий шанувальник спонтанних пригод та подорожей, але судячи з свого досвіду, можу сказати, що мінімальне планування все-таки має сенс. Тоді пригода стає спонтанною, але в той же час застрахованою від жорсткий провалів. Тому, я виділила ті питання, що хвилюють мене перед мандрівкою:

  • плановані витрати
  • що зробити перед від’їздом – зазвичай щось важливе можна забутися
  • що відвідати, побачити, спробувати та зробити
  • контакти: готелю, страхівки, таксі, …
  • нотатки.

Інструкція 2

Далі – про цілепокладання.

Promo 1

(7) Мої цілі

Незважаючи на те, що я розробляю безкоштовні принти для цілепокладання на кожен місяць (деталі тут >>>), в цей органайзер я також додала принт, який допоможе вам комплексно подивитися на власні цілі та рухатися до свого збалансованого життя. Ідея в тому, що цілі розподілені на 9 категорій: стиль життя, фінанси, сім’я, кар’єра, стосунки, подорожі, душа, нові знання, здоров’я. Таким чином можна сконцентруватися на різних сферах життя та ще ближче наблизитися до гармонії і балансу.

(8) Прочитати

Не менш важлива сфера планування, яка має для мене особливе значення. Читання – це великий рушій розвитку будь-якої людини і моє особисте хобі. Але відбір потрібних і правильних книжок – це ще те мистецтво. Тому, коли я чую про щось, що мене цікавить – відразу нотую.

(9) Спрощуємо

Принт призначений для спрощення різних процесів щоденного життя, а точніше – щоденної рутини, яка зазвичай і буває першопричиною усіх виснажень та розладів. Отож, я спробувала виділити 7 питань, спрощення яких може якісно покращити ваше життя: робота, ранкова рутина, побут, гардероб, лінь, актуальні проблеми і відношення до. На заповнення необхідно виділити трохи часу, адже відповісти на питання “Як спростити/знизити свою лінь” – не так і просто:) Краще робити це на вихідних, після хорошого відпочинку і на свіжу голову.

Інструкція 3

Я не оминула і момент перенавантаження, виснаження чи просто ускладнення свого життя.

1.3.

(10) Розрядка мозку

О, ну тут повна фантазія і спонтанність. Я не заповнювала приклад, оскільки жодних правил чи порад щодо заповнення цього принта в мене немає. Просто записуйте сюди те, що заважає вам концентруватися на головному та не забувайте повертатися в кінці місяця до цих записів, щоб не загубити чогось важливого.

(11) 30 днів вдячності

Я щиро вірю, що в кожному, навіть найпаскуднішому дні, можна знайти те, за що потрібно подякувати. Давайте пам’ятати, що потрібно цінувати людей, слова, можливості, вчинки, …- все що нам зустрічається на дорозі. Подяка – це саме те почуття, що в мене виникає, думаючи про все те багатство добра навколо. Фактично, необхідно кожного дня протягом 30-ти днів за щось подякувати. Ніхто не каже, що це не можна повторювати кожного місяця:)

(12) Що придбати?

Цей принт здається дуже простим і навіть примітивним. Проте він має бути, бо цей інструмент допомагає не тільки нічого не забути, а купити саме те, що потрібно, не вестися на маркетингові трюки, а потім не вигрібати в кінці року купу барахла вдома. Та ще й +економія. Мені, як активному шопоголіку солодощів і різних непотрібних дуже гарних речей – незамінний помічник:)

Плануй гарно, досягай натхненно!

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.