Тайм-менеджмент на карантині: місія (не)можлива?

Наталія Тимків
Поділитись

Кілька тижнів мене мучив головний біль і запаморочення. Я списувала це на стрес і не зважала, приймала пігулки від болю. Абсолютно випадково потрапила до масажиста (близька людина відчувала дискомфорт, а я була замість моральної підтримки). Лікар-масажист оглянув і мене, виявив та легко вправив «нечемний» шийний хребець. Після цього головний біль залишився в минулому.

А що, якщо усувати причини, а не лікувати симптоми, подумала я, і вирішила застосовувати такий підхід у інших сферах життя. Перебування на карантині довело мені той факт, що насправді, я не так вже й ефективно використовую наявний час. Тож я вирішила розібратись чому так сталось і як цього уникати в майбутньому.

Що заважає нам бути продуктивними на карантині? Моя відповідь – абсолютно все те саме, що й до нього:

  • не поставлена або розмита ціль
  • відсутність пріоритетів у справах
  • спроби зробити забагато за один раз (привіт, мультитаскінг)
  • завалений робочий стіл і безлад в кімнаті (квартирі)
  • відволікання (сюди ж: 30 відкритих одночасно вкладок у браузері, телефон з відкритим Instagram та Telegram)
  • незручна система зберігання інформації
  • поспіх і нетерплячість.
  • нездатність сказати «ні»
  • відсутність самодисципліни
  • відсутність або неточність зворотного зв’язку

Звичайно, таких поглиначів часу можна нарахувати більше, але я зупинила свій вибір на найпоширеніших. Гайда!

Непоставлена або розмита ціль

Важливо зрозуміти свою ціль – навіщо мені ефективно керувати своїм часом? Дайте відповідь на це запитання. А тоді спитайте себе «Для чого?», 5 разів поспіль.

Приклад: Я хочу ефективно керувати своїм часом – Для чого? –> Щоб мати більше часу для свого саморозвитку –> Для чого? Щоб створити успішний та прибутковий проект/Отримати підвищення на роботі/Сісти на шпагат/Пробігти марафон –>Для чого?….

Дуже важливо – не пропускати цю вправу. Ви можете багато планувати і мріяти (наприклад, робити ранкові пробіжки), але поки ви не зрозумієте навіщо це вам, і що це вам дасть – це залишиться пунктом у списку «У новому році я…». Ціль поставлена і зрозуміла? Тепер у нас є мотивація, а це запорука успіху.

 Якщо людина знає навіщо, вона переживе будь-яке як.

Віктор Франкл

Пріоритети

Матриця Ейзенхауера вам у поміч, або її різні модифікації. Виписуємо усі справи і ранжуємо їх по терміновості і важливості. Де це робити – вибір за вами – існує X-mind, де ви можете малювати деревовидні плани (чесно, мене вони лякають, але є люди, яким дуже подобається), жовті стікери, блокнот, Trello, Excel. Для себе я обрала Trello і вірна йому вже 5 років.

Багатозадачність

Про мультитаскінг та її шкідливість написано вже стільки, що просто загугліть. Якщо коротко, просто виконайте наступну вправу, вона займе 5 хв. Візьміть таймер (є у кожного в смартфоні), папірець і ручку.

  1. Поставте таймер і напишіть на листку «Я мультизадачна людина». Запишіть за скільки секунд ви це зробили.
  2. Знову засікаємо час і пишемо цифри від 1 до 20. Фіксуємо результат.
  3. А тепер пишемо 1 букву і одну цифру – Я 1 м2 у3 л4 ь5 т6 и7 з8 а9 д10 а11 ч12 н13 а14 л15 ю16 д17 и18 н19 а20. Писати спершу всі букви а потім всі цифри заборонено! Фіксуємо результат.
  4. Порівняйте свій час після першого завдання і третього, після другого і третього. Бачите? Рівно стільки часу ви витрачаєте, коли намагаєтесь робити дві справи одночасно!

Безлад у кімнаті та на робочому столі

Це справді заважає вам! Навіть, якщо ви творча особистість, ваша підсвідомість буде відволікатись, а коли вам потрібно буде щось знайти – ви втратите купу часу на пошуки. Якщо ви хочте зосередитись над однією задачею – ваш простір має бути очищений. Те саме стосується відволікання на соцмережі та сповіщення. Мені допомагає техніка Помодоро: я засікаю 30-40 хв, і вимикаю усі сповіщення, а телефон кладу подалі від себе. Зосереджуюсь на завданні, і через 40 хв роблю перерву на 10-15 хв (стою в планці, п’ю воду, вмикаю сповіщення). Детальніше про розхламлення та вплив безладу на життя читайте у Марі Федорова.

Незручна система зберігання інформації та речей

Нещодавно бачила один виступ на TEDx, де спікер питався в аудиторії чи вони так само, як і він, постійно шукають свої ключі. В цей момент, я з радістю усвідомила, що вже давно не шукаю їх, рівно від того моменту, коли визначила для них два-три місця у помешканні, на яких вони можуть лежати. І привчила себе постійно залишати їх лише у визначеному місці. Це просто як 2х2. Визначаєте для речі, яку постійно губите місце – і кладете її там. Що робити – якщо ваші речі беруть інші люди, і кладуть її де-небудь – правильно – пояснити їм, що кожна річ має місце, і ваші речі після користування слід повернути на місце. Поради щодо цього пункту також читайте у Марі Федорової або книги Марі Кондо.

Поспіх і нетерплячість

 «Швидше зробиш домашнє завдання – швидше підеш гуляти!», казала нам мама у дитинстві. Що ж, для декого це записалось на підкірці та стало фатальним. У бажанні виконати все якнайшвидше немає нічого поганого, навпаки це сприяло прогресу людству та автоматизації багатьох виробничих процесів. Але слід розрізняти – до яких завдань цей метод підійде, а до яких – ні. Перед тим, як відіслати повідомлення – перечитайте на наявність помилок, перед тим, як вислати виконане завдання – уважно перегляньте усі деталі, чи все гаразд. Для завдань, які складаються з певної послідовності – складіть чек-ліст. Наприклад:

  1. створити опитувальник,
  2. вкласти шаблон в тіло листа,
  3. додати потрібних адресатів,
  4. перевірити чи працюють посилання у листі,
  5. відправити листа.

Нездатність сказати «ні»

Тему психологічних меж особистості – мені допомогли практичними порадами дві книги «Почніть говорити НІ» Людмили Калабухи, «Сила позитивного НІ» Вільяма Юрі, та тренінги Ярини Коноварт.

Відсутність самодисципліни

Просто почніть її практикувати. Я не знаю кращого способу, аніж почати регулярно робити якусь невеличку справу – ранкова чи вечірня пробіжка отой (банальний) 21 день підряд, застеляння ліжка відразу після прокидання, писати дві сторінки в день своєї майбутньої книги – виберіть маленький крок до своєї мрії – і точіть його від 21 до 40 днів підряд.

Відсутність або неточність зворотного зв’язку

Коли нам дають завдання, і ми не уточнюємо (що має колосальне значення у часі віддаленої роботи). Або коли нам написали повідомлення і ми прочитали його і потрактували по-своєму. А людина мала на увазі зовсім інше. Живе спілкування замінити на 100% неможливо, але є відеодзвінки, просто дзвінки, емодзі врешті-решт. Переконайтесь, що люди на тамтому кінці – почули саме те, що ви вкладали у своє повідомлення, і навпаки. Використовуйте активне слухання, і перепитуйте «Чи правильно я зрозумів, мені потрібно зробити те і те?».

 Якщо маршрут свого життя вибираємо не ми, то є шанс опинитись де завгодно. І чим довше ми рухаємся чужим шляхом, тим важче повернути потім на свій.

Якщо коротко – або ми керуємо своїм часом, або ним керують інші. Питання в тому, наскільки нас це влаштовує. І якщо не влаштовує – то проаналізуйте, що не так, і в чому причина. Усунете причину – з’явиться бажаний результат. Почніть керувати своїм часом зараз, почніть сьогодні – успіхів вам на цьому шляху!

Долучайтеся у спільноту саморозвитку “Пошуршимо?”. Це онлайн ком`юніті для жінок, що разом творять продуктивне життя в гармонії з собою. У спільноті щомісяця відбуваються майстер-класи, відеоконференції, спілкування в чатах, діє книжковий клуб. долучитись
Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.