Родові сценарії: нав’язана доля чи корисний ресурс? Частина II

Поділитись

Привіт, друзі! Сьогодні знову шуршимо про спадок роду. Якщо ви пропустили першу частину статті або призабули ось Уляни Андрусів і ще, майстер-клас гештальт-терапевтки Наталки Шпот «Покликання» у спільноті «Пошуршимо?», який ще більше надихнув мене і розставив всі крапки над „і”, цю статтю можна розцінювати як маленьку зміну (яка, згодом, надіюся, переросте у велику) у зміни родової програми щодо професійної реалізації у моєму житті.

Що батьки передали нам у спадок? Початок дослідження

· Які цінності були у моїх батьків, бабусів, дідусів, прабабусів, прадідусів? Щонайбільше шанували у моїй сім’ї? До чого заохочували? Що схвалювали і забороняли?
· Чи є сімейні цінності також актуальними для мене? Чи посилаюся я підсвідомо на них, приймаючи важливі рішення? Чи навпаки я хотіла би їх змінити, бо відчуваю, що вони не співзвучні із моїми переконаннями?
· Чи усвідомлюю які цінності прийняла за замовчуванням, а які вибрала самостійно?

Навіщо нам аналіз роду

Бо творячи своє життя, я хочу свідомо вибирати цінності, звички, мої реакції на різні життєві радості і негаразди. А зробити це можна коли точно знаю, що саме у «родовій скрині» заховане й усвідомлюю що саме я приймаю, а що відкидаю, що створюю або ще хочу створити цим самим вибудовую нову родову гілку, вже усвідомлено пишу власний сценарій життя.
А якщо я свідомо не працювала над розумінням свого родового спадку, то однозначно реалізую один із сценаріїв своїх батьків, дідусів чи прадідусів. Це логічно і закономірно. Ось як про це пише психотерапевт Віктор Франкл:

Спадковість – це не більше, ніж матеріал, з якого людина будує сама себе. Це не більше, ніж каміння, котрі можуть бути використані, а можуть бути відкинені будівельником. Але сам будівельник збудований не з каменів.

Тобто історія роду – це ще одна складова формування нашого характеру і, загалом, нашого життя; це просто ще одна частина мене, яку варто дослідити

Як спадок роду стає нашим ресурсом

Дізнайтеся правду про те, що було у житті бабусів, дідусів і пра-, прапрадідних: якими людьми вони були, у що вірили і чого боялися (так-так, це теж важливо, адже страхи також передаються). Якщо було багато сумних і негативних історій: вислухайте, усвідомте чому і через що так сталося, прийміть та пробачте.

• Попри, можливо, навіть важке життя, знайдіть щось хороше, що було у тому часі: як вони сприймали негаразди, які позитивні риси характеру вдалося відшліфувати завдяки труднощам? Що нашим родичам і прародичам допомагало розв’язувати проблеми, боротися з і досягати поставлених цілей? Це все формує нашу силу, адже якщо якісь певні позитивні риси характеру були у них, то ви точно віднайдете ресурси і можливості, щоб відкрити їх у собі або сформувати. А, можливо, ви вже усвідомлюєте, що це маєте і, навіть думаєте, що це є вашою заслугою:)

Одне із несподіваних моїх відкриттів – це велике відчуття вдячності предкам. За їхні правильні вибори, за те, що у певних діях йшли за покликом серця, за їхні цінності, багато з яких виявилися морально-прийнятними і для мене.
Після завершення дослідження до мене прийшло глибоке усвідомлення того, що історія мого життя також ввійде в історію мого роду і стане однією з родових гілок і своєрідним підгрунтям – основою для майбутніх поколінь.
І як я її напишу – такою вона і буде. Від цієї думки з’являється ще більше бажання написати її за власним життєвим сценарієм, і головне – за який не буде соромно ні перед собою, ні перед майбутніми поколіннями.

Я заохочую дослідити історію вашого роду настільки детально, настільки це тільки можливо. Бажаю вам несподівано-приємних відкриттів, а також, щоб це дослідження додало вам нових ресурсів, сил і енергії й ентузіазму творити історію власного життя усвідомлено, натхненно і так, як хочете саме ви!

Долучайтеся у спільноту саморозвитку “Пошуршимо?”. Це онлайн ком`юніті для жінок, що разом творять продуктивне життя в гармонії з собою. У спільноті щомісяця відбуваються майстер-класи, відеоконференції, спілкування в чатах, діє книжковий клуб. долучитись
Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.