Чому SMART цілі не працюють?

admin
Поділитись

Цілі, плани, результати, дедлайни… Часом наше життя перетворюється на забіги між цілями. Ми часто оцінюємо його якість орієнтуючись на свої досягнення: яка в мене кар’єра? як швидко я рухаюся? А як це в порівнянні з моїми колегами? чи достатньо добре? Або запитуємо себе які показники мого бізнесу? який приріст? чи достатньо хороший темп у порівнянні з основними гравцями галузі.


У певний момент я зрозуміла, що цифри і мої SMARТ-здобутки мене зовсім не надихають. Навіть більше: демотивують, створюють непотрібний тиск і зменшують рівень задоволення від самого процесу. Тому сьогодні будемо говоримо про те, чому SMART цілі не працюють, а точніше, як оцінювати свій результат так, щоб кайфувати від шляху здійснення цілі.

Орієнтація на цифрові виміри «успішності» починається ще зі школи. Ти оцінюєш себе згідно з тими оцінками, які отримуєш. Я як золомедалістка, відчувала це дуже чітко. Ця траєкторія самооцінювання вплинула на моє подальше життя і не найкращим чином.


Буває ти прокидаєшся і розумієш, що постійно незадоволена результатами, бо тобі все мало. Неідеально, чи не достатньо добре, не дотягнуло до запланованих рівнів з/п чи продажів, не виконала дедлайну і взагалі незважаючи, що зробила величезний прогрес, не досягла цілі.


Є одне слово, якому я навчилася у Львові і тепер воно чітко описує мій переломний момент: «ВК*РВИЛО». Я подумала, ну що це таке? Чому так знецінюю прогрес і проміжні результати? Чому амбітні цілі роблять мене нещасливою? І що робити, щоб так не було?
Перескочу весь шлях пошуку формату досягнення амбітних цілей, який мене надихає. Відразу висновок:


Оцінювати свої результати варто через призму внутрішнього росту.


Тобто в кожній цілі, в кожному досягнення я зміщую фокус із самого результату на внутрішній ріст і прогрес в процесі його досягнення. З такою призмою, провали втрачають свій неприємний присмак, адже це досвід і я внутрішньо виросла навіть після найстрімкішого фейлу в житті. Також у цьому підході ти починаєш більше уваги звертати на те, як поводишся на шляху, озираєшся на все, що відбувається навколо, починаєш фокусуватися на своєму навчанні, розумінні, глибшому аналізі і таким чином перетворюєш шлях досягнення цілі на такий самий класний процес, як і святкування перемоги.


Кілька лайфхаків, як перестати гнатися за примарними щаблями успіху і цифровими результатами:


1. Проаналізуйте зараз свою найбільшу ціль і подумайте які внутрішні процеси вона сколихне всередині вас? Ви станете сильнішою, мудрішою, перестанете боятися, ступите на крок ближче до своєї впевненості або ж розуміння себе?


2. Подумайте як ваш найбільший провал в житті вплинув на вашу особистість? Як ви змінили свою призму бачення проблеми? Як ви могли б відреагувати, якби не так переживали за фінальну оцінку чи результат.


3. Подивіться на свій план на рік та розпишіть які внутрішні зміни здійснення ваших планів (в будь-якій мірі, навіть на 1 крок) він може спровокувати? Якою людиною вам потрібно бути, які риси в собі прокачати, щоб рухатися впевненіше? Який досвід вам потрібно отримати?


4. Уявіть картинку майбутнього, коли ви кайфуєте від кожного дня, бо навчилися отримувати задоволення від шляху, яким би він не був, адже ви оцінюєте не свої результати, а свій внутрішній прогрес.


Мене цей підхід дуже наповнює і допомагає лишатися в моменті тут і тепер. Навіть коли лінивий день і я не продуктивна, навіть коли нічого не виходить і доводиться починати все з нуля. Тепер я можу ставити амбітні цілі, бо не боюся провалів, я пробую, експериментую і не шукаю єдиноправильного шляху.

Я шукаю той шлях, який буде для мене провокатором внутрішнього росту і за такої призми, жодні проблеми чи невдачі не змусять мене опускати руки чи зневіритися в собі. По суті результат (досягнена ціль чи не досягнена ціль) буде моїм крутим особистим досвідом пізнання, розуміння себе та задоволення від свого життя.

Розвивати себе, змінювати мислення, правильно оцінювати свої результати ми вчимось на майстер-класі “Заряджене мислення”. Придбати МК >>>
Долучайтеся у спільноту саморозвитку “Пошуршимо?”. Це онлайн ком`юніті для жінок, що разом творять продуктивне життя в гармонії з собою. У спільноті щомісяця відбуваються майстер-класи, відеоконференції, спілкування в чатах, діє книжковий клуб. долучитись
Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.