Як вчити англійську, щоб змінювати своє життя, а не просто накопичувати знання?

Anastasiya Makhniuk
Поділитись

Чимало українців вчать англійську по 10 років в школі й ще 5 в університеті, але заговорити на ній так і не вдається. Однією із проблем є те, що ми фокусуємося на тому, аби просто вчити мову, така самоціль виходить. Нам слід перелаштуватися й почати сприймати англійську як інструмент, що допомагає чогось досягати. 

Про те як вчити нову мову, щоб процес навчання приносив радість, а результати змінювали якість життя, ми поговорили з Ольгою Жаровою, менторкою з вивчення англійської та засновницею компанії The Engl.


Дивіться або читайте


Зовнішні й внутрішні цілі у вивченні мови

Цілі щодо вивчення мови можуть бути зовнішні та внутрішні.Зовнішні — це ті, які люди можуть побачити. Найчастіше це переїзд, зміна роботи. До внутрішніх цілей можна віднести: стати впевненішою у собі, розширити свій кругозір, прокачати свої знання — це все те, що може працювати як інвестиція у  майбутнє.

Найчастіше ми активно починаємо навчатися, коли це уже припікає: нам дали оффер на роботі, треба виїжджати за кордон, планується зустріч з партнером-іноземцем. Тому у 90% випадків до компанії The Engl звертаються люди, яким англійська треба для професійних завдань. І лишень у 10%  — ті, які свідомо роблять інвестицію, щоб у майбутньому, коли трапиться класна англомовна пропозиція, вони могли нею скористатися. 

Оскільки цілі у всіх різні, то й до практичного використання англійської треба готуватися по-різному. Хтось працює медиком і мусить консультувати пацієнтів, інший є бізнесменом  і йому треба продавати послуги своєї фірми. 

Помилки, яких ми припускаємося на старті

Часто люди, які вже мають певну  базу знань, поводяться наче губки, що усе всотують: назбирали в собі купу інформації, але не вміють висловити її назовні. Думають, що їм бракує словникового запасу, граматики, в голові міцно засіло переконання “заговорю, коли розберуся з усіма 12 часами” 

Якщо ви знаєте Present Simple, Past Simple, умієте три слова поєднати, то заговорити вам під силу! 

У психології є феномен відкладеного життя, коли ви очікуєте що десь там колись з вами станеться щось хороше, от з англійською аналогічно.Маючи мінімальні знання, ви зможете говорити вже тут і зараз. Тому починайте говорити, дивіться чого вам бракує й опановуйте те, чого не вистачає. Тільки так це матиме практичну користь.

Коли йдеться про швидке вивчення англійської, я раджу дивитися на реальні ситуації, в яких вам англійська треба на сьогодні. Ви тоді побачите розрив між тим, що уже знаєте і між тим, щоб вам теоретично у цій ситуації було б треба знати. Далі ви цей розрив скорочуєте, вивчаючи потрібну лексику.  З таким підходом можна достатньо швидко заговорити та на побутові теми, і на професійні.

Ще однією з проблем є негативні переконання про нову мову як таку і прокрастинація. Розповім вам історію з моєї практики: “Усе почалося з того, що в The Engl звернулася дівчина Катя. Вона щиро поділилася тим, що ненавидить граматику й англійську мову в принципі, але дуже хоче змінити сферу діяльності, тому готова дати іноземній другий шанс. За три місяці навчання вона зловила прокрастинацію й покинула уроки на кілька місяців.

Чому так трапилося? Бо Катя нещодавно закінчила університет і в неї ще була фонова думка “усе можна виконати в останній момент”, швиденько поклацати тести, прогорнути параграф, але не так-то вийшло.

Минуло кілька місяців, Катя поторгувалася із собою та повернулася до навчання. Вона змінила свої переконання до мови як такої, підійшла до навчання усвідомлено, структурувала графік дня. Так вона отримала задоволення від процесу і класні результати, адже вона почала використовувати всю ту теорію, щоб розповідати про речі, які для неї цікаві й важливі. За місяць до початку війни Катя завершила курси бізнес-аналітика і пішла на роботу в ІТ-компанію. Працює вона там і зараз!”

Моя студентка чесно поставила ціль, змогла правильно побудувати процес й таки використала англійську як один з інструментів до покращення свого кар’єрного становища.

Зверни увагу на цей майстер-клас

img

Когнітивний підхід до вивчення англійської

У когнітивному підході ми глибоко пірнаємо у навчальний матеріал  реально його опрацьовуємо, смакуємо, приміряємо до свого життя. Ось п’ять підходів, які допоможуть зробити ваше опанування англійської успішним.

  • Запитайте себе “Яке моє ставлення до мови в принципі?”

Якщо у вас є якісь негативні упередження, що це нудно й нецікаво, “я нездара”, то усі практики з вивчення мови,  які ви робитимете, помножуються на нуль.

Небезпека негативних упереджень в тому, що ми їх сприймаємо як аксіому і перетворюємо на патерн поведінки. З’ясуйте, що ж ви дійсно думаєте про англійську. Якщо там є негатив, то замініть його на позитив.

  • Що в житті має змінитися завдяки знанню іноземної мови?

Якщо негативних установок немає, то слід зосередитися на практичній користі від мови. Ціль не знати англійську на рівні В2, а навіщо мені її знати на такому рівні? Для того, щоб мати кращу роботу чи щоб батькам щось довести. Усе це може мати практичний сенс, просто треба чесно дати собі відповідь на питання що за ним стоїть. Це все дуже про розуміння себе.

  • Вивчення мови — це шлях.

Він може вас драйвити,  а може й не подобатися, тоді у вас не буде бажання з’являтися на уроках. Подумайте як і що ви б хотіли робити, аби шлях навчання вам подобався. Адже  коли у вас комбінується ціль + процес, то і результат виходить значно кращий. 

  • Визначте своє “достатньо”

Не усім треба знати англійську на В2 чи С1. Подивіться як ви хочете говорити англійською: просто комунікувати чи демонструвати свої знання, думки. Кожен для себе має вирішити де ця точка, далі якої йти не хочеться.Це стосується життєвої комунікації, у професійній можуть бути інші рамки.

  • Прийміть, що вивчення  англійської — це назавжди.

Якщо іноземна не буде постійно присутня у вашому житті, тоді ви щоразу повертатиметеся до її вивчення.Буваємо ми сідаємо за матеріал  й думаємо “ну, я ж усе це знав” … Забувати щось нормально, але варто зробити так, щоб іноземна була у вашому житті завжди хоч у комусь вигляді на роботі, вдома, побуті чи звичках. 

Долучайтеся на платформу саморозвитку для жінок “Пошуршимо?”. Тут щомісяця відбуваються майстер-класи, відеозустрічі, спілкування в чатах, діє книжковий клуб. долучитись
Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.